Вплив споживання людини на результат Еко -протоколу

Групою вчених було проведене когортне дослідження, метою якого було вивчення взаємозв’язку між кількістю м’яса в раціоні чоловіка та клінічними результатами у пар, що проходять лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ).
Усього 141 чоловік, чиї партнерки пройшли 246 циклів ДРТ у період з 2007 по 2014 рік. За результатами заповнених анкет щодо харчування було підраховано загальну кількість м’яса та кількість окремих видів м’яса в раціоні.
Відзначено позитивний зв’язок між вживанням м’яса птиці та частотою запліднення: у чоловіків з квартилю з максимальним споживанням птиці частота запліднення була на 13% вищою, ніж у чоловіків з квартилю з мінімальним споживанням птиці (78% проти 65%). Кількість споживаних м’ясних продуктів була обернено пропорційно пов’язана з частотою запліднення у звичайних циклах ЕКЗ, але не в циклах ЕКЗ з інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїда. Скоригована частота запліднення у чоловіків із зростаючими квартилями споживання м’ясних продуктів становила 82%, 67%, 70% і 54% у звичайних циклах ЕКЗ.
Кількість м’яса птиці в раціоні була позитивно пов’язана з частотою запліднення, а кількість м’ясних продуктів – негативно пов’язана з частотою запліднення у парах, що проходять традиційний цикл ЕКЗ. Проте цей взаємозв’язок не поширюється на частоту настання клінічної вагітності чи народження живих дітей.

31 Oct 2024
Автор: Сударіков Ігор Віталійович
Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії,
уролог, андролог, сексопатолог